Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Německé společnosti Pepper Motion a Sono Motors zkoušejí solární panely na střeše autobusů.  Tzv. Solar Bus Kit byl instalován na elektrický autobus a nyní se otestuje, jaký přínos to bude mít v praxi. 
vaclav2211 (399) | 1.12.202219:37
Dufam ze sa dozijem casu, ked tych eco maniakov zelenych, budu vesat. Je pekne nadavat na Cinu, Indiu, ze produkuju obrovske mnozstva emisii, ale moze za to cely zapad. Nechava si lacno vyrabat tovar, produkuju zisky, ale az knim pride ten dym za 2­-3 roky, tak odrazu je Cina zla a neekologicka. Zacnite si to vyrabat v EU pri dodrziavani vsetkych ECO standardov a zistite ze za jednu jedinu uspornu ziarovku budete platit 20­-30 Eur. Pff

PS: USA diktuje ECO podmienky, ale samo ich nedodrziava. Ma podobny problem ako Cina. Kolko ma USA uholnych eletkrarni v porovnani s Cinou na pocet obyvatelov? A co tak blizsie Nemecko?
Odpovědět0  0
zzw30 (227) | 30.11.20228:34
14 panelů a 1,3kWp? :D to je výsměch, ne... To mi udělají dva značkové panely co se vlezou na střechu dodávky.
Odpovědět0  0
Jardadoma (1546) | 29.11.202218:56
Nechci malovat na zeď, ale mam pocit, že cena, udržba, komplikace s mytím a podobné, převáží nad přínosem toho solaru.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 29.11.202219:16
Celá ­"obnovitelná energetika­" není o technické realitě, ale o pocitovém šidítku. Víte, že se chováte jako prase, tak zaplatíte ekologické odpustky a vše bude krásné a zelené. ­(Hm, co mi to jen připomíná? Že by církev asi tak v době mistra Janka z Husi?)
Odpovědět1  0
thegrid (280) | 29.11.202221:40
Neřekl bych že je to tak černobílé. I když tohle na busu je celkem kničemu. Ale obnovitelná energetika se zatím neobejde bez konvenčních zdrojů na vykrytí nerovnoměrného výkonu. Taková biomasa ale může fungovat stabilně dokud bude odpad. Což při nějaké katastrofě ­(sopka ­- 3 roky bez slun. světla­) také nemůsí platit.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.11.202222:25
Jo, biomasa funguje, když je odpad. Dokonce, když opravdu dobře funguje, tak dá i nepatrně víc energie, než stojí sám svoz odpadu. Jenže tím to končí. Plusem je, že odpad nehnije na skládce, ale řízeně se rozloží a dá se použít jako kompost, ale energetiku na tom nevybudujete.
Odpovědět0  0
Budman (261) | 30.11.202212:03
A to je vlastně příběh OZE v kostce ­- ­"energetiku na tom nevybudujete­" ­- zdroje OZE mohou být při správném použití a na správných místech skvělým doplňkem energetického mixu, ale nemůžou se stát jeho základem dokud se nenajde efektivní způsob ukládání energie ve velkém měřítku.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 30.11.202212:33
Zrovna u zmíněného využití bioodpadu na bioplyn jste závislý na množství odpadu. Pravda, můžete kvůli výhodné eurodotaci pěstovat kukuřici a prohánět to bioplynkou, ale je to proces energeticky ztrátový. Na prachy vyděláte, ale energii při tom nezískáte, nýbrž ztratíte. A ono to platí o spoustě ­"obnovitelných­" zdrojů. Obnovitelná je na nich leda pravidelná dotovaná cena výkupu. A fungují jen, dokud je vyrábí někde jinde než tady a to s použitím elektřiny z ­"klasických­" zdrojů. Pokud by se měly vyrábět a dopravovat za použití elektřiny, kterou vyprodukují, tak produkce velmi rychle skončí. A další věcí je, že Ať už vítr, solár, biomasa, nebo cokoliv má ohromně nízkou energetickou hustotu. V poměru na získaný výkon to zabírá obrovskou plochu. A ano, je pravda, že třeba ty soláry můžete dát na střechu, která by jinak byla nevyužitá, ale také je holý fakt, že je tam nemůžete dát jen tak. Střecha je například musí unést, ­(tedy pevnější konstrukce­) a v budově musí být místo na baterie, měnič, xy vypínačů či jističů musí být ­"chytrých­", aby je šlo dálkově přepínat atd. Čímž chci dodat, že to ­"šetření­", potažmo ­"elektřina skoro zadarmo­" je ve skutečnosti v poměru k vyrobenému množství elektřiny PŘÍŠERNĚ drahé a neefektivní.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.